yasayan kadinlar 1
yasayan kadinlar 2
Yaşayan Kadınlar
Özportre
Grubumuz ilk projesinde "Öldürenlere ve dövenlere inat! inadına Yaşayan Kadınlar” sloganı ile hayatın her alanında yaşama tutunmuş kadınları fotoğrafladı (2011). Yaşayan Kadınlar Grubu'nun ikinci sergisi “Self-portreler”, grubun içinden 10 kadının objektiflerini kendilerine doğrultup kadına dair ne varsa aktardıkları bir sergiydi (2012). Üçüncü projemiz "Madam" ise, “Madam, bir nefes verdi Adam doğdu, adam sonra unuttu, nefes yaşamdı” dizeleriyle başlayan, erkekleri anlama çabasıydı. Dördüncü projemizde “Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto: ZAMAN" bir manifesto ortaya koyarak, zulme karşı hayır dediğimiz bir gösteri gerçekleştirdik (2014). Beşinci projemiz (2015) “Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi “YAŞAYAN KADINLAR: HEPİMİZ BİRİZ” diye bağırdığımız, birlikteliğin gücünü göstermeyi amaç edindiğimiz bir gösteriydi. Yaşayan Kadınlar, “Bellek” (2016) adını verdiğimiz bir diğer gösterimizi, “Türkiye’de kadının imgesel, kültürel ve toplumsal değişimini anlatma çabası” olarak tanımlayabiliriz. Son projemiz (2017) ise günümüz dünyasının içinde bulunduğu karanlığa bir ışık yakmanın gerekliliğini vurguluyor ve “Kaos” diyoruz. Kadından önce insana dikkat çekerek vicdan duygusunu sorguluyoruz. Yaklaşık 7 yıldır birlikte çalışmalara imza atan grubumuzu kuran ve küratörlüğünü yürüten Gülbin Özdamar Akarçay.

Ve diyoruz ki;

“Biz Farklı meslek gruplarından ve farklı yaşlardan kadınlar, temel fotoğraf eğitiminden sonra fotoğrafa bakışımızı ve fotografik vizyonumuzu geliştirerek bir manifestoda birleştik. İlk sergimizi öldürülen, dövülen kadınlara ithaf ettik. Grubumuzda ev hanımından, öğrenciye, hemşireden güzellik uzmanına her yaştan kadın temsil ediliyor. Biz 12 Kadın fotoğrafçı kadınları şiddete maruz bırakanlara tepki olarak inadına Yaşayan Kadınlar dedik. İnsan olmanın temel haklarından biridir yaşam hakkı. Kadın ya da erkek hiç kimse onun yaşam hakkını elinden alamaz. Önce insanız, sonra kadın. Yaşamın her alanında varız. Her birimiz her sektörde çalışmaktayız. Mühendisiz, doktoruz, ev hanımıyız, öğrenciyiz, anneyiz, memuruz, bankacıyız, öğretmeniz, akademisyeniz, kuaförüz, emekliyiz, fotoğrafçıyız. Biz her yerdeyiz. Yaşamın her alanında kadının var olduğunu sergilerimizle ortaya koymaya çalışıyoruz. Zulme karşı da direniyoruz. Biz medyada görüldüğü gibi sadece dövülen, öldürülen kadınlar değiliz!”

Küratör: Gülbin Özdamar Akarçay

Yaşayan Kadınlar Fotoğraf grubunda yer alan fotoğrafçılar:

Gülbin Özdamar Akarçay, Hülya Avdan, Melis Batır, Ayşegül Çıkıncı, Esra Çolak, Zübeyde Ekmekçi, Sevgi Kösem, Solmaz Mercan, Sema Omurtak, Özlem Kanat Örneksoy, Şükran Tunç.

Gösteri adı: “Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto: ZAMAN"

Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubu, bu proje ile fotoğrafın zaman algısında değişiklikler yaparak kadına yönelik şiddete ve zulme karşı bir manifesto gerçekleştirdiler. Grup, son dönemlerde giderek artan, kadın cinayetleri, şiddet, çocuk gelinler, intiharlara ve tacize yönelik hassasiyetin her alanda gösterilmesi gerekliliğinden yola çıkarak, şiddeti göstermeden hissedebileceğiniz, vicdanlara seslenen bir gösteriyle yitip giden kadınlarımızı anıyor. Gösteride yer alan fotoğrafçılar: Hülya Avdan, Özlem Kanat, Sema Omurtak, Şükran Tunç, Ayşegül Çıkıncı, Sevgi Kösem, Melis Batır, Esra Çolak, Solmaz Mercan ve Gülbin Özdamar Akarçay.
Özgeçmiş:
Gülbin Özdamar Akarçay
Gülbin Özdamar Akarçay, gazetecilik alanında yüksek lisans ve doktora yapmıştır. Bitirme projesi Mahkûmun Yüzleri, 2002’de IFSAK Fotoğraf Günlerinde sergilenmiştir. Prag’daki The Academy of Performing Arts, Film and TV School (FAMU), Department of Still Photography’de 2006 yılında eğitim görmüştür. Küratörlüğünü yaptığı Intimate Revolt sergisi, FAMU, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlıklarından destek almıştır. 10 ülkeden 10 kadın fotoğrafçının özportrelerinden oluşan sergi, başta Çek Cumhuriyeti olmak üzere, Litvanya, Slovenya ve Türkiye’de sergilenmiştir. Akarçay, “Mahkûmun Yuzleri”, “Maticni’nin Çocukları”. “Narodni DIvadlo” olmak üzere kişisel sergiler acmis, 66-II”, “Spirit Of Prague”, “Six Czech School Photography”, “Yaşayan Kadınlar, Self-Portre” gibi karma sergilere katılmıştır. World Press Photo’nun 2002-2004 tarihleri arasında Türkiye’de düzenlediği seminerlere seçilmiştir. Matici’nin Çocukları foto röportaj çalışması WPPH’nin dergisinde ve ‘Photojournale Connections Across A Human Planet’ adlı kitapta yayınlanmıştır. 2011 yılında şiddetin kurbanları olan çocuklar ve kadınlar için şiddete karşı projeler üreten Yasayan Kadınlar Fotoğraf Grubu’nu kurmuştur. Çeşitli dergilerde, derleme kitaplarda yazıları bulunmaktadır. 2016 yılında Doktora sonrası araştırma bursu alarak Toronto Üniversitesi Etnografi Merkezi’nde çalışmalarını yürütmüştür. Akarcay’ın araştırması, çeşitli etnik ve dinsel habitustan gelen, Türkiye’den Toronto’ya göç etmiş ve çapraz evlilik yapmış aileler üzerine odaklanmıştır

Ayşegül Çıkıncı
Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü lisans ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ön lisans programından mezun oldu. TEI (Tusas Engine Industries)' den emekli olduktan sonra fotoğraf, hat sanatı, ebru gibi sanat dalları ile ilgilenmeye başladı. Göçerler ile ilgili bir fotoğraf projesi olmakla birlikte, çeşitli ulusal sergilerde ve gösterilerde yer aldı.

Esra Çolak
Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi'nde MBA, Uzaktan Eğitim, Eğitim Programları ve Öğretim olmak üzere üç farklı alanda yüksek lisans yapıyor, ve hedefi akademisyenlik. Niko Guido’nun danışmanlığını yaptığı kadıNgözÜyle fotoğraf grubu ile Fransa, İstanbul ve İzmir’de erkek nü sergileri açtı. Ulusal ve uluslararası karma sergi ve gösterilerin yanı sıra Photo-Graph adını verdiği soyut-dışavurumsal ilk kişisel sergisini açtı. esracolak.com adresinden detaylı bilgilere ve fotoğraflarına ulaşılabilir.

Hülya Avdan
İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Grafik Anasanat Dalı lisans, Baskıresim Anasanat Dalı yüksek lisans mezunu. Anadolu Üniversitesi ÖTAG biriminde grafik tasarımcı olarak çalışmakta, AÖF Uzaktan Eğitim Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. 2006 yılında ABD Vermont Residency programına katılmış ve bir kişisel resim sergisi açmıştır.

Melis Batır
Eskişehir’de doğdu. Grupla çalışmaya başladığında lise öğrencisiydi şimdi ise Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde okuyor. Kavramsal fotoğraf ile ilgileniyor. Ona göre fotoğraf, aklındakileri gerçekliğe yansıtabilmemin tek yolu.

Özlem Kanat Örneksoy
İzmir, Çeşme’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Dizi ve sinema sektöründe Yardımcı Sanat Yönetmeni olarak çalışmaktadır. Ona göre fotoğraf çekmek bir sihir gibidir ve fotoğraf ile birçok şeye yön vermek hatta değiştirmek mümkündür.

Sema Tan Omurtak
Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü’nden dereceyle mezun oldu. Bir internet sitesinde fotoğraf ile ilgili yazılar yazıyor. Ona göre sezgilerini takip ederek an’ı ve ayrıntıları fotoğraflamak, hayata bir işaret koymaktır.

Sevgi Kösem
Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü lisans, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Önlisans programından mezun oldu. Almanya’da ve Türkiye’de kişisel sergiler açtı. Ulusal karma sergilere katıldı, fotoğraf gösterileri yaptı. 2006 Eskişehir Sanat Ödülüne layık görüldü. Fotoğraf yarışmalarından ödüller aldı. Ona göre fotoğraf çekmek ışığın gücüyle söylenemeyeni yazmaktır.

Solmaz Mercan
Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Lojistik bölümünde eğitim görmektedir. Aynı zamanda emeklidir. Fotoğraf ona göre hayata farklı bakmanın bir aracıdır.

Şükran Tunç
Eskişehir’de doğdu. Güzellik uzmanı olarak çalışmaktadır. Ona göre fotoğrafın rengi, cinsi, ırkı, dini yoktur. Fotoğraf onun içinde yaşattığı ruhtur ve fotoğraf projeleriyle onu dışarı çıkarmaya çalışmaktadır.