Lee-Jeong-Lok 1
Lee-Jeong-Lok 2
Lee Jeong-Lok
Nabi
Işık ile; görünmez olan doğasına rağmen var olan bir şeyin, görünen dünyada bir tezahürü olan ve duyusal bilincimizin ötesinde olup, asla algımızın dünyasından ayrılmayan derinlemesine gizemli yerlerin resmini yapıyorum. Işıkla resim yapmak; beden, zihin ve ruhun ahenkle ritmi takip etmesidir. Bu, yokluktan bir şey var etmektense, bedenin hissettiği pozitif enerjinin iletilmesidir.
Aklın dağıldığı bir uzam vardır. Bu da kavramların çerçevesinin dışında yer alır. Burası aynı anda benliğimin hem içinde, hem de dışındadır. Buraya eriştiğimde, yalnızca görüşüme değil, tüm duyularıma başvururum. Tüm bu duyularım açıldığında, yepyeni bir dünya da açılır. Bu çalışmayı yaratırken, ışığın çeşitli sembolik biçimlerini, nabi yani kelebeğe aktardım. Bu dünyadan bir ötekine hareket eden bir varlığı, bir ruhu temsil eden kelebek, bu iki dünyayı bağlayan bir geçidin ve bir elçinin göstergesidir. Yapıtın ismi olan Nabi, aynı zamanda İbranice’de peygamber anlamına gelir. Kimi zaman tezahür eden küre, esas biçimden ve kainatın düzeninden oluşur. Kelebeğin formunda da, formun kendisini değil, formun içindeki ruhu ifade ettim.
Özgeçmiş:
Lee Jeong-Lok, 1971 yılında Güney Kore’nin Gwangju kentinde dünyaya geldi. Rochester Teknoloji Enstitüsü’ndeki Fotoğraf Sanat ve Bilimleri Yüksekokulu’nda Güzel Sanatlar Fotoğrafçılığı eğitimi aldı. Mitlere olan duyarlılığıyla, dünyanın var olan fakat görünmez temellerini fotoğrafçılık yoluyla ortaya koymaya yöneldi.
Lee; Şangay’da bulunan Zendai Çağdaş Sanat Alanı, Seul’daki Fotoğraf Müzesi ve Kwanhun Galerisi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli mekanlarda 20 kişisel sergi açtı. Gwangju Bienali (2012), Mudeung Efsaneleri (Beijing Today Sanat Müzesi, 2012) ve Nanjing Bienali gibi uluslararası özel etkinliklere davet edilen Lee; Şangay’daki Himalaya Sanat Müzesi Uluslararası Konuk Sanatçı Programı, Jeju’daki Gashiri Stüdyo ve Gwangju Sanat Atölyesi Müzesi’nde de konuk sanatçı olarak çalışmalarıyla yer aldı. Lee, 2006 yılında Gwangju Shinsegae Sanat Festivali Büyük Ödülü’ne de layık görüldü.